Пай с боровинки
Нежно маслено тесто и вкусен слой от
боровинки, които по време на печене са се превърнали в сладка плодова
паста, която много прилича на мармалад, макар че не е толкова сладка.
Паят с боровинки е семпъл, но много вкусен десерт! Препоръчвам рецептата
горещо! По същият начин може да се приготви черешов пай или пай със
смесени летни плодове, например: комбинация от череши, праскови и
кайсии! Ще се радвам ако опитате рецептата и ви се услади, както и на
нас!
За тестото:
Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със солта. Добавят се нарязаните на парчета масло и маргарин. Размесва се с ръце, докато се получи смес подобна на трохи. Студената вода се добавя на порции. Меси се докато се получи тесто. Аз изразходвах 5 супени лъжици вода. Тестото се разделя на 2 части (едната малко по-голяма от другата). Увиват се в прозрачно домакинско фолио и се прибират в хладилник за 20-30 минути.
Плънката се приготвя непосредствено преди разточването на тестото, за да не пуснат плодовете много сок. Боровинките се заливат с лимоновият сок, след което се посипват с предварително смесените захар и нишесте. Разбърква се и се оставят на страна до употреба.
Фурната се включва да загрява на 210˚С (включени горен и долен реотан и вентилатор). По-голямото парче охладено тестото се изважда от хладилника.Разточва се до лист достатъчно голям да покрие дъното и стените на тавата, която ще бъде ползвана. Ако лепне при разточването, може да наръсвате повърхността на тестото с малко брашно. Разточеното тесто се прехвърля в тавата с помощта на хартията, след това се дооформя с ръце, така че тестото по стените да прилепне добре към тях. Яйцето предвидено за намазване се разбива с вилица и се смесва с 1 супена лъжица вода. С тази смес се намазва тестото по стените и дъното на тавата. Плънката от боровинки се разпределя върху тестото. По повърхността на плънката се разпределя маслото, нарязано на парченца. Плънката се покрива с останалото тесто, което може да се разточи на лист, да се оформи на решетка или по друг подходящ начин. Аз в случая, съм изрязвала кръгчета от тестото и съм покрила повърхността на плодовете с тях. Ако пая се покрие с разточено на лист тесто, ще трябва да се направят няколко отвора по повърхността му, от които да може да излиза парата по време на печене.
Повърхността на пая се намазва с разбитото с вода яйце. Тавата с десерта се слага във фурната върху нагорещената тава. Пече се 5-10 минути, след което температурата се намаля на 180˚С и печенето продължава още 40 минути. Като се охлади може да се извади от формата и да се прехвърли в чиния подходяща за сервиране.
Да ви е сладко!!!
За тестото:
- 2 чаени чаши брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 1 чаена чаша краве масло, студено
- 5-6 супени лъжици студена вода
- + брашно за разточване
- 450 – 500 гр. боровинки
- 2 супени лъжици (30 мл.) прясно изцеден лимонов сок
- ½ чаена чаша (110 гр.) захар
- 3 супени лъжици царевично нишесте
- 2 супени лъжици (50 гр.) краве масло, нарязано на парченца
- 1 яйце, разбито с
- 1 супена лъжица вода
Брашното се пресява в голяма купа и се смесва със солта. Добавят се нарязаните на парчета масло и маргарин. Размесва се с ръце, докато се получи смес подобна на трохи. Студената вода се добавя на порции. Меси се докато се получи тесто. Аз изразходвах 5 супени лъжици вода. Тестото се разделя на 2 части (едната малко по-голяма от другата). Увиват се в прозрачно домакинско фолио и се прибират в хладилник за 20-30 минути.
Плънката се приготвя непосредствено преди разточването на тестото, за да не пуснат плодовете много сок. Боровинките се заливат с лимоновият сок, след което се посипват с предварително смесените захар и нишесте. Разбърква се и се оставят на страна до употреба.
Фурната се включва да загрява на 210˚С (включени горен и долен реотан и вентилатор). По-голямото парче охладено тестото се изважда от хладилника.Разточва се до лист достатъчно голям да покрие дъното и стените на тавата, която ще бъде ползвана. Ако лепне при разточването, може да наръсвате повърхността на тестото с малко брашно. Разточеното тесто се прехвърля в тавата с помощта на хартията, след това се дооформя с ръце, така че тестото по стените да прилепне добре към тях. Яйцето предвидено за намазване се разбива с вилица и се смесва с 1 супена лъжица вода. С тази смес се намазва тестото по стените и дъното на тавата. Плънката от боровинки се разпределя върху тестото. По повърхността на плънката се разпределя маслото, нарязано на парченца. Плънката се покрива с останалото тесто, което може да се разточи на лист, да се оформи на решетка или по друг подходящ начин. Аз в случая, съм изрязвала кръгчета от тестото и съм покрила повърхността на плодовете с тях. Ако пая се покрие с разточено на лист тесто, ще трябва да се направят няколко отвора по повърхността му, от които да може да излиза парата по време на печене.
Повърхността на пая се намазва с разбитото с вода яйце. Тавата с десерта се слага във фурната върху нагорещената тава. Пече се 5-10 минути, след което температурата се намаля на 180˚С и печенето продължава още 40 минути. Като се охлади може да се извади от формата и да се прехвърли в чиния подходяща за сервиране.
Да ви е сладко!!!
Коментари
Публикуване на коментар