Мусака със сос бешамел

Необходими съставки:
800гр. картофи
400-500гр. кайма смес свинска и телешка
1-2 моркова
1 глава лук
150мл. доматен сок
сол,черен пипер,червен пипер
чубрица
индийско орехче
масло 50-100гр.
400-500мл. прясно мляко
2-3с.л. брашно
1-2 яйца
кашкавал,пармезан
олио
Приготвяне:
Картофите се белят и се режат на кубчета. В купа слагате каймата посолявате със сол и черен пипер,чубрица и добавяте малко топла вода,и с ръце разбърквате каймата. Загрявате в тиган олиото ,добавяте каймата и пържите около 10минути. След това , като изстине каймата я слагате в блендер и я мелите. В друг тиган запържвате нарязаните лук,моркови, добавяте каймата, картофите, доматения сок и подправки- сол,черен и червен пипер , чубрица. Пържите около 10-15 минути и слагате готовата смес в намазнена тава. Наливате топла вода,докато не покрие картофите.Печете в загрята фурна на 200градуса.
След около 45 минути,когато водата се е изпарила добавяте соса бешамел.
През това време в тенджера загрявате масло с малко зехтин, добавяте брашното и бъркате енергично като махнете съда от котлона ,за да не загаря ,след това добавяте на тънка струя прясното мляко и връщате на котлона,бъркате докато не се сгъсне (около 10минути) ,махате от котлона и добавяте разбитите яйца,пармезан и индийско орехче.
Заливате картофите, печете 10 минути, поръсвате и с кашкавал, пече се докато не придобие загар.
Коментари
Публикуване на коментар