Торта "Рафаело" / Raffaello Cake
В интернет ще срещнете много вариации, съдържащи поне десет яйца, бял шоколад и още куп съставки, но според мен те далеч не са необходими за създаването на една прекрасна "Рафаело". Модерирах рецептата по мой вкус, така че се надявам да допадне на всеки, който реши да я приготви. Блатът при мен е един,но ако желаете можете да направите на 2 или 3 блата ,ако изпечете блата в тавичка с диаметър 20см например,аз пекох в 26см и ми се получи блат,който можеше да го разделя на две,но реших да го оставя така.
За блатовете:
6 яйца
200 гр захар
160 гр брашно
За крема:
крем сладкарски растителен за разбиване 500мл (MEGGLE)
200 мл сладка сметана за разбиване
100гр бял шоколад
1 пакетче желатин
200 гр масло
100 гр кокосови стърготини
от 1/3 лимон, изстискан сок
За напояване на блатовете:
прясно мляко (може и сироп от ананас или друг плод)
Отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците на сняг, а след това разбиваме жълтъците със захарта до пълното разтваряне на захарта.
След това внимателно разбъркваме двете смеси, като внимаваме да запазим въздушността на белтъците, като за целта ги обвиваме с жълтъчената смес с дървена лопатка отдолу нагоре.
Постепенно пресяваме на порции и брашното в сместа, като продължаваме да разбъркваме, до получаването на хубава еднородна смес. Аз пекох в 26см. форма за чийзкейк понеже ми е по-удобно,на 160градуса около 30минути.
През това време се захващаме с приготвянето на крема. Желатинът се разтваря с малко вода и на котлон се разбърква няколо минути,докато не се стопи.Разбиваме мекото масло с сладкарския крем, а след това прибавяме кокосовите стърготини,сока от лимон,желатина,разтопения бял шоколад и сладката сметана. Готовият блат го изваждаме и го оставяме до пълното му изстиване.След това напояваме блата, и разпределяме крема равномерно.След това покрийте с още кокосови стърготини и наредете бонбони Рафаело.
Коментари
Публикуване на коментар