Френска селска торта със сладко от боровинки

Продукти
За блатовете:
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
3 с.л. мед
2 ч.л. сода
50 г масло
400 г брашно
За крема:
1000 г маскарпоне (може и заквасена сметана)
1ч.ч захар
сока и кората от половин лимон
300 г смлени орехи
100-200гр. сладко от боровинки (аз използвах от малини)
100гр. боровинки
Приготвяне
За да направите блатовете - подгответе сместа за тестото. В по-дълбока тенджерка разбъркайте яйцето и захарта. Добавете меда, содата, прясното мляко и маслото. Сложете на котлона и варете на средна температура около 15- 30 минути в зависимост от силата на котлона ви. На мен ми отне около 20 минути. От содата сместта увеличава петорно обема си, така че внимавайте да не изкипи. От време на време може да разбърквате. Варете докато сместа придобие приятен карамелен цвят. Махнете от котлона и изчакайте да поизстине леко. Прибавете брашното и замесете тесто. Разделете на 6 равни по големина топки. За да сте точни при измерването ползвайте кухненска везна,аз нямах и ги направих на око. :)
От
всяка топка разточете кръгла кора с минимална дебелина (максимум 2-3
мм). Работете върху набрашнен плот. Аз ги разточих на кухненска хартия,на която начертах кръг с диаметър около 26см.. Моят съвет е да изрежете блатовете след изпичането, тъй като
при печенето се свиват.
Докато приготвите първата кора,изпечете орехите за около 15минути,така придобиват по добър вкус и аромат.
Печете върху хартия или незалепваща тава за около 5 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор,всяка една кора по отделно.Блатовете трябва да придобият златен загар,но без да се препичат,защото стават твърди.
Орехите,след като изстинат ги блендирайте.
За да направите крема в купа сложете маскарпонето със захарта,лимоновия сок и настъргана кора. С получения крем намажете обилно между отделните блатове (задължително изстинали след печенето) и поръсете с орехи,намажете със сладко и добавете по няколко боровинки.
Докато приготвите първата кора,изпечете орехите за около 15минути,така придобиват по добър вкус и аромат.
Печете върху хартия или незалепваща тава за около 5 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор,всяка една кора по отделно.Блатовете трябва да придобият златен загар,но без да се препичат,защото стават твърди.
Орехите,след като изстинат ги блендирайте.
За да направите крема в купа сложете маскарпонето със захарта,лимоновия сок и настъргана кора. С получения крем намажете обилно между отделните блатове (задължително изстинали след печенето) и поръсете с орехи,намажете със сладко и добавете по няколко боровинки.
Задължително условие за превъзходния й вкус е да оставите тортата да отлежи и да се напои. Трябва да престои 24 часа в хладилник, а на следващият ден става още по-хубава.
Да ви е сладко :)
Коментари
Публикуване на коментар