Филе от лаврак на фурна с гарнитура киноа с моркови и бяло вино
А сега малко информация за самата риба,понеже ми е една от най-любимите.
Пресният лаврак е деликатес с изискан вкус. Подходящ е за печене на скара, задушаване на пара или в пергамент. Кожата е чудесна за ядене и при печене става много хрупкава. Месото е бедно на мазнини и не се разпада при готвене.
Важно е да се знае, че рибата е суперхрана!
Помага за здравето, развива ума, и ви разкрасява.
Препоръчително е седмично да се ядат до 4 порции риба. Тя е изключително богата на витамини и минерали и е основен източник на омега-3 мастни киселини, които подобряват умствената дейност, паметта и помагат за концентрацията. Консумацията на риба по време на бременност помага за умственото развитие и моторните способности на бебето. Рибата предпазва от редица сериозни болести като рак, депресия, Алцхаймер и артрит. Тя се бори с „лошия” холестерол и предотвратява сърдечните заболявания, както и регулира кръвното налягане. Освен, че е полезна за здравето, тя подмладява кожата, придавайки ѝ блясък.
Научете децата си от малки да обичат и да ядат риба!!Да преминем към рецептата:
Продукти:
2 филета лаврак
сол,пипер,зехтин
розмарин
сушен копър
червен пипер
лимон
За гарнитурата:
100гр. киноа
сол,пипер,зехтин
масло
морков
бяло вино 50-100мл
2-3 скилидки чесън
Приготвяне:
Лавракът се намазва със зехтин,осолява се,добавят се подправките и резени лимон. Завиват се във фолио ,пекат се около 15 мин. на 180-200градуса , след това отвивате фолиото и още 5 минути се пече за да хване златна коричка.
Сварете киноата във вода, в съотношение 1:2 вода до готовност. Обикновено отнема около 15-20 минути да поеме водата и да се разпука. Чесънът и моркова се сотират,прибавя се киноата,бърка се,след това се добавя виното ,докато не изври и се осолява,подправя се с лимон и се слага малко масло за вкус. Също така ,понеже нямах сушени домати,може да добавите,както и червени чушки или каквито и да е зеленчуци по ваш вкус.
Да ви е сладко!
А ето и малко снимки от магазин Сеймър, гр. Ловеч .. Непременно го посетете,ако обичате риба и морски продукти.
Коментари
Публикуване на коментар