Немски коледен щолен

Какво е немската Коледа без коледните пазари, греяното вино и щолена? Щоленът е вид традиционен за Германия сладкиш с формата на хляб, който се приготвя по време на Коледните празници.
Немският хляб с плодове, който се приготвя всяка Коледа в Германия, а вече и в доста други страни по света, има стара и красива история – формата му символизира новородения Исус, повит в пелени – глазурата от пудра захар. За първи път щоленът е приготвен в Дрезден в средата на 15 в. и оттогава търпи доста интерпретации, но неизменно съдържа плодове, които придават характерния му вкус и влажност.
Какво ще сложите в щолена е въпрос на вкус.Но колкото повече съставки има,толкова по-вкусен ще бъде.


Продукти:
  • 500 г брашно + допълнително за омесване
  • 100 г захар
  • 7 г суха мая за хляб
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 пакетчета суха ванилия (или 1 чаена лъжица есенция)
  • щипка прясно настъргано индийско орехче
  • щипка смлян карамфил
  • 1/4 чаена лъжица счукани зърна кардамон
  • щипка сол
  • 300 г краве масло, разтопено и охладено
  • 60 г счукани бадеми
  • 200 г стафиди, накиснати в ром, бренди или коняк
  • 100 г сушени червени череши,накиснати също
  • червени боровинки,накиснати също
  • плодови корички (от лидл )
  • 60 г  портокалови кори
  • 120 г марципан
  • допълнително разтопено масло и пудра захар за поръсване


Млякото се затопля. В купа се слагат маята и 1 чаена лъжица захар. Излива се прясното мляко (да не е вряло), разбърква се и се оставя за няколко минути докато шупне.
В голяма купа се пресява брашното със солта. Добавят се захарта, подправките (за по-лесно може да си вземете от Лидл,в лилаво пликче,абсолютно всички подправки в 1) и ванилията. Разбъркват се добре. В средата се прави кладенче и се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тесто. Пренася се върху набрашнена повърхност и се разстила с длани. В тестото се добавят отцедените стафиди, черешите ,боровинките,плодчетата, портокаловите кори и бадемите,които преди това режете на две (по желание).Замесва се отново, докато всички съставки се разпределят равномерно. Тестото се слага в голяма купа намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа или повече.
След като тестото удвои обема си се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма. В средата се слагат парченца марципан.
 Взима се единият край на тестото и се загъва към срещуположния, така че да покрие марципана. Двата събрали се края се слепват. Оформеният щолен се пренася в намазана с мазнина тава или покрита с хартия за печене. Покрива се с кърпа и се оставя за повторно втасване за около 1 час.
Фурната се нагрява на 180°C. Щоленът се слага в загрятата фурна и се пече около 1 час. Ако започне да потъмнява бързо на повърхността се покрива (не плътно) с алуминиево фолио.
След като се извади от фурната, още докато е топъл се намазва с разтопено масло. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Когато е изстинал напълно се увива добре във фолио, слага се в плик или кутия и се съхранява на хладно място.
Преди да се поднесе отново се поръсва с пудра захар.



Коментари

Популярни публикации